söndag, oktober 26, 2008

Autism-perspektiv med nya ögon

Jag fick ett tips från Fredrik Hjelm som skrivit boken Vad händer med Kalle - en pappa berättar om denna film som finns på youtube.

Försök att ta er tid till de 10 minuterna filmen är och kolla igenom. Ni kommer att se de typiska autistiska och stereotypiska mönstren på ett nytt sätt.




(Fast vi förstod tidigt anledningen till Lillkillens vattenlek)

4 kommentarer:

Unknown sa...

Som jag ser det handlar det om vilket perspektiv som väger tyngst:
1) att normalisera så att andra inte ska tycka att barnet är konstigt
2) att vara nyfiken och försöka se med barnets ögon därför att man tycker det är spännande

Därmed inte sagt att det i alla lägen är så himla självklart att man är en "god och nyfiken typ", för i alla föräldrars uppdrag ingår att barnen ska fungera i den samhällsstruktur som vi lever i. Jag tror att många föräldrar med barn som har udda intressen och talanger kämpar för att hålla balansen så att barnet mår bra och utvecklas, samtidigt som de måste fungera i samhället också.

Elin i Björken sa...

Punkt 1 som du skriver om är ju mycket svår att genomföra, åtminstone under de närmsta generationerna. Men visst, det vore underbart om man kunde se med ett bredare spektrum till vad som är "normalt".

Att få våra barn att fungera i vårt samhälle kan vara en omöjlig uppgift beroende på funktionshinder och grad av funktionshinder, men vi föräldrar gör så gott vi kan för att ge våra barn en så dräglig tillvaro som möjligt.

Fredrik sa...

jag håller med..och att låta barn göra saker som anses konstigt funkar bra om man som förälder står ut med blickarna,och det gör man efter ett tag.

Men att samhällsstrukturen - dvs de som stirrar- skulle förändra sig tror jag inte på. Tvärtom så blir vi snävare och snävare i vår bedömning av vad som är normalt / icke normalt .Att antalet fall av autismspektrum/adhd/ och andra "icke-normala beteenden" ökar har säkert flera orsaker, men den viktigaste är att våra parametrar för normalitet har blivit snävare. Vi tillät flera fel för tjugo år sedan, frågan är om vi blir ännu strängare om 20 år ?

Att få ett arbete idagens läge utan social kompetens, högskolepoäng etc, etc är ju omöjligt..
t o m om man bara vill köra truck på ICA lagret.. Jag rackar inte ner på truckförare ( är väl bästa att tillägga) men det arbetet skulle nog funka för en som inte var speciellt social också. Konkurrensen om jobben lär ju inte blir mindre och de sk. kompetenskraven följer den kurvan.
Om vi inte kan lära oss att mäta kompetens på något annat sätt förstås. Som företag , typ Left is Right ?

Elin i Björken sa...

Välkommen och hälsa på oss i Fyris dagliga verksamhet i Uppsala kommun.

Vi har truckförare, fastighetsskötare, idrottsanläggningsskötare, butiksbiträden, cafébiträden, etc.

Det är daglig verksamhet med RIKTIGA arbetsuppgifter ute på RIKTIGA arbetsplatser. Allt annat är otänkbart för den målgrupp som är hos oss.